Diplomația economică // cazul Moldova

Este un lux impermisibil în situația Republicii Moldova numirea în calitate de ambasadori a diplomaților de carieră. În țările înalt dezvoltate: Germania, SUA, Marea Britanie prioritate au ori reprezentanții mediului de afaceri, ori specialiștii cu experiență în domeniul economiei și industriei.
Necesitatea implicării în primele poziții a persoanelor din sectorul real al economiei este dictată de imperativul promovării și apărării a intereselor economice ale statului, domeniul politic fiind domeniu de suport al economiei.
Autoritățile țărilor cu o istorie și tradiții bazate pe solemnitate și fashion (în special Italia și Franța), luptă cu solidaritatea corporativă a diplomaților de carieră impunînd condiții de practică și teorie economică, obișnuindu-i cu idea ca șansele de a deveni ambasador poate avea doar diplomatul după o instruire ori practică corespunzătoare în sectorul real al economiei.
Bineînțeles că diplomația moldovenească trebuie să se implice intens în soluționarea problemelor globale: problemele vizind neproliferarea armelor nucleare și securității mondiale, problemele încălzirii globale, problema migrației ilegale, problema militarizării spațiului cosmic, etc – suportul pentru soluționarea acestor probleme va fi asigurată și în continuare de diplomația moldovenească de carieră.